Feed on
Posts
Comments

Köpa sommarhus?

Köpa sommarhus? Stuga nära vattnet de flestas favorit

I takt med att snön och isarna smälter brukar drömmen om en sommarstuga vakna till liv. För de allra flesta är det en röd stuga nära vattnet som står högst i kurs. Dessutom vill de flesta att idyllen även ska innehålla hög standard och indraget vatten.

– Närheten till havet eller en sjö är viktigt för de allra flesta som funderar på att köpa sommarstuga. Stugan behöver däremot inte ha sjötomt, men vattnet ska vara inom badrocksavstånd från huset, säger Siw Rönnberg, fastighetsmäklare på Husman Hagbergs Wärmdö-kontor.

Köpa stugaEn undersökning som gjorts av Mäklarsamfundet visar att det är just närheten till vattnet som toppar önskelistan bland dem som går i sommarstugetankar. Men få vill ge avkall på den standard de lever i till vardags.

– Enda undantaget är nog om charmfaktorn på huset är tillräckligt hög. Det kan till exempel vara att huset har fina trägolv och vedspis, men i de allra flesta fall vill man att standarden ska vara hög även i sommarstugan.Siw Rönnberg understryker vikten av att låta besiktiga huset för att undvika obehagliga överraskningar.

– Det är jätteviktigt att veta vad du köper. De flesta har inget emot att måla eller tapetsera om i sommarstugan, men när det gäller de mer omfattande sakerna som husets grund, vattenanläggning och avlopp kan det vara svårt att avgöra vilket skick de är i.

– Det kan även vara bra att kolla upp vilken vattenkapacitet som finns. Många fritidshus har eget vatten och avlopp vilket gör att vattnet faktiskt kan ta slut om du till exempel väljer att högtryckstvätta altanen.
Enligt Siw Rönnberg är det bäst att köpa fritidshus under våren, sommaren och hösten. På vintern är det däremot få objekt på marknaden och dessutom svårt att se var tomtgränserna går.

– Du kan kanske få ett bättre pris på hösten, men de riktiga guldkornen brukar säljas under våren och sommaren då det är fler hus till försäljning. Säsongen brukar börja runt Kristi Himmelsfärd och de allra flesta fritidshus säljs under maj och i början av juni. I år kan säsongen bli lite förskjuten eftersom snön legat kvar så länge, men i maj drar det igång på allvar.

 

Leave a Reply