Feed on
Posts
Comments

Hyra stuga

Hitta drömstugan på nätet

Funderar du på att hyra stuga på semestern? Eller har du ett hus som du vill tjäna en extraslant på under sommarmånaderna? Inför semestrarna är stugmarknaden nu hetare än någonsin.

Att hyra en stuga är ett populärt semesternöje. Drömmen om en solig sommar i det lilla röda torpet i skogen bär både svenskar och många andra européer på, och möjligheterna att leva den drömmen några veckor är stora. Det finns tiotusentals småhus som varje år hyrs ut, och har man tillgång till Internet kan man välja mellan ett stort antal stugförmedlare och stugsajter. De som hyrt stuga några gånger vet också att boendestandarden kan variera. Inte alltid är det helt renstädat, och inte alltid finns den utrustning som utlovats. Viktigt är då att man så snart som möjligt vänder sig till uthyraren med sina klagomål. Möjligheterna att få rättelse minskar om man dröjer med att höra av sig. Går det inte att komma överens, kan man göra en anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden, som består av en opartisk ordförande och representanter för researrangörer och konsumenter. En liten försäkring mot en misslyckad stugvecka är att endast anlita sådana stuguthyrare som uttalat tillämpar de allmänna villkoren för uthyrning av fritidshus och lägenheter. Som uthyrare kan man också teckna en särskild försäkring för att skydda sig mot obehagliga överraskningar i samband med uthyrningen. På sajten www.stugguiden.se finns ett stort antal stugförmedlare uppräknade. Här finns stugor som kan hyras från en tusenlapp och uppåt, naturligtvis beroende på husets standard och läge, och när på säsongen man vill hyra. Både för hyresgäster och uthyrare kan det vara väl värt att tänka sig för ett par gånger, innan man entusiastiskt kastar sig över telefonen och börjar boka:
För uthyrare:
Sätt rätt pris -tänk efter vad som är rimligt med tanke på husets standard och läge. Jämför gärna med liknande hus som redan annonseras. Marknadsför huset. En förmedlare tar en andel av hyran för jobbet, och kan också hjälpa till med försäkringar. Eller så sköter du saken själv. Gör en inventarieförteckning och se till att någon besiktar stugan efter varje besök. Kontrollera din försäkring. En hemförsäkring täcker i regel stöld och skadegörelse, men det kan finnas undantag. Skicka en skriftlig bekräftelse på bokningen, och gör upp i förväg hur betalningen ska gå till. Skriv hyresavtal. Räkna med skatt. Man får tjäna upp till 12 000 kronor skattefritt på tillfällig uthyrning. Därutöver får man dra av 20 procent på intäkterna; resten tas upp som inkomst av kapital.
För hyresgästen:
Se till att få ett hyresavtal där branschens standardvillkor gäller. Här bör man reglera hur betalning ska ske, när stugan får disponeras och hur den ska skötas, etc. Begär bokningsbekräftelse. Gör klart vad som gäller om stugan måste avbokas eller om den plötsligt inte kan hyras ut. Skaffa information. Ta reda på så mycket som möjligt om huset: avstånd till affär, busshållplats, badplats. Finns det dusch, tv och hushållsredskap?

Leave a Reply