Feed on
Posts
Comments

Hyr din sommardröm

Ska ni hyra stuga i sommar?

Ta i så fall reda på allt du kan om huset och se till att få ett skrivet avtal. Nu när sommaren faktiskt ser ut att komma tillbaka drar den stora folkrörelsen i gång: Hyra sommarhus någonstans i den svenska spenaten. En vecka eller två i ny miljö, annorlunda dialekt och främmande badvatten bryter slentrianen och friskar upp gamla kulturkunskaper.


– Att hyra stuga eller hus är den stora logiformen i Sverige under semestern, konstaterar Jan Rencke, ordförande i Föreningen Sverigeturism som är branschorgan för stuguthyrare, förmedlingar och inrikes researrangörer.

 

hyra-hus_1.jpg

I runda tal hyrs 30 000 hus hela eller delar av året i Sverige. De flesta hyr privat, en tredjedel via hus- och stugförmedlingar. Det är tryggast att hyra genom någon av de 150 förmedlingar som finns. Det kostar oftast något mer men man riskerar inte att stå utan både hus och pengar första semesterdagen – eller framför ”pärlan vid vattnet” som visar sig vara ett ruckel.

Etablerade stuguthyrare följer de regler man har gjort upp med Konsumentverket. De ansvarar för att huset håller vad det lovar, skickar bokningsbekräftelse och kan erbjuda avbeställningsskydd. Om något fungerat dåligt kan man reklamera till Allmänna reklamationsnämnden, vilket inte går om man hyr privat. Störst missnöje är det med städningen, visar fall i ARN.
– Det verkar finnas lika många uppfattningar om vad som är välstädat som det finns människor, menar Jan Rencke.

Han har också fått höra en del knorr om småkryp. Vi tycks gärna vilja ha genuin natur, men på behörigt avstånd.
– Stadsbefolkningens toleransnivå mot myror, tvestjärtar och möss är väldigt låg. En del klarar inte att se en tvestjärt inomhus! Men bor man på landet är ju smådjur en naturlig del och de kommer då och då in i huset.

Priserna på hus skiljer stort. Standard och storlek spelar in, men framför allt läge. Ju längre söderut och ut mot kusterna, desto mer kostar det. Dyrast är Öland, Gotland, Stockholms skärgård och Västkusten. Där kan en vecka i hus med enkel standard gå på 5 000–6 000 kronor. I södra Dalarna kan man få samma hus för en tusenlapp per vecka – och ändå ha utsikt över vackra Siljan! Eller varför inte en stuga med storslagen fjällnatur runt knuten för en spottstyver, jämfört med under sportlovs- och påsklovsveckorna?

Den som vill hitta absolut rätt måste vara ute i god tid, minst tre månader innan semestern. Men ända in i juli går det att hitta ett drömställe för sommaren.
– De dyraste och finaste husen i villaklass går först. Om man nöjer sig med torrdass och torpstandard kan man få ett hus till dagen efter, säger Jan Rencke.

Hyra ut

Vill du själv hyra ut din sommarstuga, tänk på detta:

Sätt rätt pris
Hör med grannar vad som är rimligt att ta betalt och gå in på stugförmedlingarnas nätsajter. Antal bäddar, standard, läge, avstånd till bad, affär och kommunikationer spelar in.

Lansera huset
Flera stugsajter på nätet tar in stugannonser, men är inga förmedlare utan man får hantera uthyrningen själv. En stugförmedling däremot sköter hela uthyrningen med betalning, avtalsskrivande och information och har all kontakt med hyresgästen. Stora förmedlingar har också försäkringar för eventuella skador vid uthyrningen. Även vissa turistbyråer kan förmedla uthyrning.

Skriv hyresavtal
Var tydlig med vad som gäller om tillträde till huset, var nyckeln hämtas, städning, användning av båt, cykel, telefon och liknande.

Kolla försäkringen
Fritidshusförsäkringen gäller mot brand, vattenskador och inbrott oavsett vem som bor där, däremot inte om hyresgästerna stjäl eller förstör. Sådant kan i stället ett allriskskydd täcka. Som regel gäller hemförsäkringen, men reservationer kan finnas.

Räkna på skatten
Upp till 12 000 kronor får man tjäna på tillfällig uthyrning skattefritt, därutöver får man dra av 20 procent av intäkterna. Resten tas upp som inkomst och skattas med 30 procent. En hyresintäkt på 10 000 kronor ger alltså ingen skatt och en hyresintäckt på 20 000 kronor medför 1 920 kronor i skatt.

Så kan det gå!

• Ostädad stuga, vatten på golvet, avloppslukt i duschen, trasig tvättmaskin. Ingen kiosk som utlovats i annonsen, farlig lekplats och halvmeterhögt gräs. Efter två dagar gav familjen upp. De fick tillbaka hela veckohyran, 3 500 kronor.

• Mössen i fjällstugan partajade nätterna igenom, mumsade på korvbrödet och sprang i väskor och pjäxor. Dyr semestertid gick åt att rigga fällor och vittja dem – på totalt sex möss. Familjen fick en middag och ersättning värt sammanlagt 3 000 kronor för besväret.

• Två sambor hade bokat lilla bröllopssviten i stugbyn. Trots att de betalat och fått bekräftelse var stugan upptagen när de kom. Dubbelbokningen var uthyrarens misstag men paret accepterade motvilligt en stuga med sämre standard, bland annat våningssäng. De fick 1 000 kronor tillbaka.

Källa: Allmänna reklamationsnämnden

Ämnesord relaterade till: “Sommardröm”

sommardröm, sommartid, sommar, sommaren, sommarstuga, sommarhus, sommarboende, sommarläger, sommarblommor, sommarjobb, sommarlov, sommarstugor, sommaren 2010, sommarland, sommarvisa, sommarsemester

 
hyra-hus_2.jpg
Stugor i siffror
• Cirka 30 000 hus hyrs ut hela eller delar av året. Runt en tredjedel av dem hyrs genom förmedlingar, resten privat.
• Runt 4 till 4,5 miljoner övernattningar per år sker i hyrt hus eller stuga.
• Hälften av alla övernattningar svarar tyska turister för. På andra plats kommer svenskar med 36 procent av nätterna och på tredje plats danskar med 7 procent.

hyra-hus_a.jpg

Om du hyr privat:
• Se till att få ett ordentligt hyresavtal, med uppgifter från trovärdig källa. Om någon nämner branschens standardvillkor ska man se till att verkligen få dem, inte bara hänvisas till dem.
• I avtalet bör regleras hur betalningen ska ske, när stugan får disponeras, hur den ska skötas, vad som händer om något går sönder. Det ska också framgå vad som får användas: bastu, båt, cykel, telefon.
• Begär en bokningsbekräftelse och gör klart vad som händer om man blir sjuk och måste avboka eller om huset plötsligt inte står till förfogande.
• Ta reda på så mycket som möjligt om huset, för att minska risken att bli besviken: Avstånd till badbart vatten, affär, buss? Torrdass eller wc? Grill, tv, extramadrass?
Bra förmedlingar och adresser
Föreningen Sverigeturism, www.sverigeturism.se,
Gotlands Stug- och Lägenhetsförmedling,
0498-26 65 00, www.stugguiden.se, www.stugbo.se

Leave a Reply